Povpraševanje

Prijava na e-novice


NOVASOL APARTMAJI


Rezervirate in vplačate v MANIUNILINE


Hoteli in apartmaji


SEVERNI CIPER, APRIL 2019

HOTEL: PO IZBIRI 7 dni - LETALO IZ LJ
ODHOD:CENA:
6.4.od 475 €
6.4., 13.4,od 475 €
Severni Ciper, KIRENIJA, FAMAGUSTA, KARPAS, PAFOS, NIKOZIJA... NA DANŠNJI DAN (24.1.) PROSTA LE ŠE TERMINA: 6.4.-13.4.2019 in 13.4.-20.4.2019.

CIPER: Nikozija, Kirenija, Famagusta, Karpos...

CIPER


1. dan: Ljubljana / Zagreb - Ciper
Zbirališče potnikov na letališču Ljubljana oz. Zagreb dve uri pred letom. V dopoldanskih urah let preko Istanbula do letališča Ercan na Cipru. Pristanek na Cipru v popoldanskih urah, kjer vas pričaka Vaš spremljevalec na potovanju. Prevoz do hotela na področju regije Kirenije ali Famaguste. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: Kirenija - vključen izlet!
Zajtrk. Danes Vas bomo popeljali v veličastni srednjeveški planinski dvorec sv. Hilariona. Nato bomo obiskali samostan Bellapais, ki sodi med najlepše mojstrovine gotske umetnosti na Bližnjem vzhodu. Znano je, da so se tu prvi naselili menihi Avguštinci, ki so leta 1187 pobegnili iz Jeruzalema, katerega je osvojil turški vladar Saladin. Sledi vožnja do pristanišča, kjer si bomo ogledali mogočno trdnjavo, ki kraljuje na vhodu v pristanišče in od koder se odpira prekrasen pogled na celotno mesto. V trdnjavi je muzej starih ladij, v katerem so na ogled nekatere izmed najstarejših ladijskih razbitin in tovor, ki so ga ladje prevažale. Obiskali bomo specializirano trgovino z modnimi izdelki iz usnja. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: prosto ali fakultativni izlet na polotok Karpas
Zajtrk. Danes se lahko udeležite izleta na polotok Karpas (za plačilo - oz. vključen v paketu izletov). Najprej si bomo ogledali dvorec Kantara. Ostanki te veličastne trdnjave iz 10. stoletja se nahajajo na vzhodnem delu gore Besparmak, na nadmorski višini 630 metrov. S trdnjave se odpira edinstven razgled na celotni polotok Karpas, na doline in plaže ciprske vzhodne obale, na osamljene uvale vzdolž severne obale in na slikovite zelene vrhove gore Besparmak. Vožnjo do polotoka Karpas bomo nadaljevali skozi prekrasno sipinsko pokrajino ter vzdolž neverjetno dolge in osamljene peščene plaže. Sprehodili se bomo po polotoku, kjer boste videli črede divjih oslov in obiskali samostan apostola Andreja. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4.dan: Famagusta - vključen izlet!
Zajtrk. Popeljali Vas bomo v Famagusto, mestece, ki se nahaja na vzhodu države, severno od t.i. „zelene črte”. Pred tem sledi ogled samostana sv. Barnabe, apostola, ki je skupaj s Pavlom okoli leta 50 n.št. širil novo vero. Stari del mesta Famaguste je obkrožen z beneškim mestnim obzidjem. Ogledali si bomo to slavno mestno obzidje, Othellov stolp in nekdanjo kraljevsko katedralo sv. Nikolaja. Obiskali bomo tudi brezcarinsko območje s tradicionalnimi orientalskimi preprogami. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

5. dan: prosto ali fakultativni izlet na Pafos (Južni Ciper)
Zajtrk. Danes se lahko z nami odpravite na južni del Cipra (za plačilo). Vožnja proti Nikoziji čez ‘’zeleno črto’’ na južno stran Cipra in proti Pafosu. Obiskali bomo cerkev Ayios Paraskevi, si ogledali znamenite mozaike in kraljeve grobnice. Sledi prosto za ogled slikovitega pristanišča v Pafosu. V ceno izleta je vključeno kosilo v odlični restavraciji z lokalnimi specialitetami. V popoldanskem času vožnja proti Kireniji oz. Famagusti. Večerja in nočitev.

6. dan: Nikozija - vključen izlet!
Zajtrk. Nikozija, glavno mesto Cipra, je z mejo razdeljena na turško-ciprski in grško-ciprski del (imeli boste možnost prečkati mejo in si ogledati južni del Nikozije). Sprehodili se bomo po uličicah starega mestnega jedra Nikozije, ki je še zadnje razdeljeno mesto na svetu. Ogledali si bomo številne znamenitosti: beneške branike, beneški stolp in mošejo Arabahmet iz 17. stoletja (ni vedno odprta). Zelo zanimiva je mošeja Selimija, ki izgleda kot cerkev z dvema turškima minaretoma. Bila je zgrajena v 13. stoletju, kot katedrala sv. Sofije, vendar so jo Turki leta 1570 spremenili v mošejo. Nato bomo obiskali dva Karavanseraja: Büyük Han in Kumarcilar Han iz 17. stoletja ter specializirano trgovino z zlatom in nakitom. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

7. dan: prosto ali fakultativni izlet v Salamis
Zajtrk. Danes se nam lahko pridružite na izletu v Salamis (za plačilo oz. vključen v paketu izletov), najbolje ohranjenem delu otoka iz časa antike. Videli bomo obnovljen amfiteater in gimnazijo z marmornatimi kopelmi in mozaiki. Ob 8km poti so raztreseni ostanki iz bizantinske in rimske dobe, samo mesto pa leži na prekrasni plaži. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

8. dan: povratek domov
Zajtrk. V dopoldanskih urah prevoz do letališča in let preko Istanbula proti domu, Ljubljani oz. Zagrebu. Prihod v Ljubljano oz. Zagreb v poznih popoldanskih urah.


Pomembno opozorilo: Za to potovanje potrebujete potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev od datuma zaključka potovanja.


Najmanjše število potnikov za izvedbo potovanja v posameznem terminu je 35.

ČAS POTOVANJA: 8 dni / 7 noči

TERMIN: 6.4.2019 in 13.4.2019
CENA NA OSEBO: od 445 €

Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana (Zagreb)-Istanbul-Ercan-Istanbul-Ljubljana (Zagreb) s pristojbinami
- 7 x nočitev v hotelih s 3* v dvoposteljni sobi
- 7 x polpenzion (zajtrk+večerja)
- prevozi po programu s klimatiziranimi in udobnimi turističnimi avtobusi
- slovensko oz. hrvaško spremstvo in lokalni vodnik
- organizacijo potovanja

Cena ne vključuje:
- celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo)
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama)
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….)


Doplačila v agenciji:
• Celosten paket zavarovanja potovanja od 48,-EUR na osebo
- Zavarovanje za primer odpovedi potovanja
- Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
- Zavarovanje prtljage
• Parkirišče na zunanjem parkirišču Letališča Ljubljana: 32,-EUR na vozilo, na teden (povratek do konec aprila) oz. 48,-EUR na vozilo, na teden (povratek maja)
• Paket Karpas s kosilom + Salamis s kosilom: 99,-EUR na osebo
• Transfer Ljubljana-letališče Zagreb-Ljubljana: 40,-EUR na osebo
• Obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama
- Doplačilo za enoposteljno sobo: 150,-EUR


Možna doplačila vodniku na poti:
Izlet na Pafos s kosilom pribl. 79,-EUR na osebo, Karpas s kosilom pribl. 49,-EUR na osebo, Salamis s kosilom pribl. 49,-EUR na osebo, Ciprški večer z neomejeno lokalno pijačo in folkloro pribl. 39,-EUR na osebo. Fakultativni izleti bodo izvedeni, če bo prijavljenih vsaj 10 oseb.


Dokumenti potrebni za potovanje:
Za potovanje na Ciper potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5%. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije. V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si. Za potovanje na Ciper cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Prijave/rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest.
V roku 7 dni od narejene rezervacije kupec vplača 25% vrednosti aranžmaja ter preostali del do 45 dni pred odhodom. Prijava na potovanje je potrjena šele s prejemom plačila avansa.

Minimalno število potnikov na termin: 35

Splošne pogoje najdete tukaj.

Predviden letalski prevoz:


06.04.-13.04.2019 - iz Ljubljane (CENA NA OSEBO:475 €)

TK1062 06.04.2019 LJUBLJANA ISTANBUL 0905 1225 - let traja 2 uri in 20 min
TK968 06.04.2019 ISTANBUL ERCAN 1340 1520 - let traja 1 uro in 40 minut
TK977 13.04.2019 ERCAN ISTANBUL 1210 1350 - let traja 1 uro in 40 minut
TK1063 13.04.2019 ISTANBUL LJUBLJANA 1755 1905 - let traja 2 uri in 10 min

13.04.-20.04.2019 - iz Ljubljane (CENA NA OSEBO: 475 €)

TK1062 13.04.2019 LJUBLJANA ISTANBUL 0905 1225 - let traja 2 uri in 20 min
TK968 13.04.2019 ISTANBUL ERCAN 1340 1520 - let traja 1 uro in 40 minut
TK977 20.04.2019 ERCAN ISTANBUL 1210 1350 - let traja 1 uro in 40 minut
TK1063 20.04.2019 ISTANBUL LJUBLJANA 1755 1905 - let traja 2 uri in 10 min


Prevoznik: Turkish Airlines

Informacije o državi: Ciper


Ciper uradno Republika Ciper, je evrazijska otoška država v vzhodnem delu Sredozemlja južno od Turčije, zahodno od Levanta, severno od Egipta in vzhodno-jugovzhodno od Grčije. Ciper je tretji največji otok v Sredozemskem morju in eden najbolj priljubljenih turističnih krajev, saj ga vsako leto obišče čez 2,4 milijona turistov.[1] Nekdanja britanska kolonija se je leta 1960 osamosvojila od Združenega kraljestva in leta 1961 postala članica Skupnosti narodov Republika Ciper je razvita država, od 1. maja 2004 tudi članica Evropske unije. 1. januarja 2008 je kot svojo valuto uvedla evro.

Republika Ciper obsega ozemlje skoraj celega otoka, vendar nadzoruje le južni dve tretjini tega ozemlja. Severni del otoka je leta 1974 zasedla Turčija in ustanovila Turško republiko Severni Ciper, čeprav te države razen Turčije ne priznava nobena druga država. V naslednjih desetletjih je severni del postal naseljen skoraj izključno s Turki, južni dve tretjini pa z Grki, tako da obema ozemljema včasih pravimo »grški del« in »turški del« Cipra. V letih 2003 in 2004 so pod okriljem Organizacije združenih narodov tekla pogajanja za vnovično združitev obeh delov otoka, vendar je grški del zavrnil pogoje združitve. Tako se je Evropski uniji pridružil le grški del otoka.


Glavno mesto: Nikozija

Uradni jezik: grščina, turščina

Površina: 9.251 km² (167.)

Prebivalstvo: 788.457

Gostota: 85/km²

Valuta: evro (EUR)

Časovni pas: UTC + 2

Nacionalna klicna koda: +90 392

Konzulat Republike Slovenije
Anexartisias 61 3040 Limassol
Cyprus
Tel: ++357 5 367006
Fax: ++ 357 5 377913


Pod Grke spada več kot dve tretjini celotne površine, zato je na Cipru okrog 80 % pravoslavcev. Približno 19 % otočanov pa je naklonjenih turškemu verovanju. Tako se vera na Cipru deli na muslimane in pravoslavce.

Podnebje: Mediteransko podnebje z vročim in suhim poletjem s temp. do 30°C (julij, avgust) ter z milo in vlažno zimo s temp. od 5 do 15°C.

Taxi

Taksi službe delujejo med 6 uro zjutraj ter do 6 ure popoldan. Taksi vas pride iskat na želeno lokacijo in vas odpelje na želeno destinacijo. Cene se v povprečju gibljejo od 4 - 6 $, razen med vikendi in prazniki, ko so cene višje.

Hrana in pijača

Ciprska kuhinja je prvotno mediteranska kuhinja, zelo podobna grški. Veliko uporabljajo olivno olje, zelišča in začimbe, ki spominjajo na azijsko kuhinjo Srednjega Vzhoda. Najbolj znane specialitete, ki jih velja poskusiti so: meze (tradicionalne ciprske predjedi, postrežene z različnimi jedmi na plošči, običajno sestavljene iz oliv, jogurta, zelenjave in sira), feta (soljen beli sir iz kozjega ali ovčjega mleka), tzatziki (osvežujoča predjed iz grškega jogurta, kumar, česna, soli, poprove mete ali kopra), souvlaki (meso na nabodalih ali kot sendvič, običajno piščančje meso ali jagnjetina), moussaka (večplastna jed iz jagnjetine, kumar in paradižnika), sheftalia (jed iz govejega mesa, čebule, paradižnika in zelišč), hummus (jed iz sezamove paste in čičerike, pogosto servirana kot meze).

Nacionalna pijača je brandy sour, gre za mešanico ciprskega brandya, limoninega sirupa, sode in angosture.

Denar

Uradno plačilno sredstvo je nova turška lira (TRY; 1 € = 2,46 TRY). V večini trgovin, hotelov in restavracij je možno plačevati tudi z evri. Prav tako je možno menjati evre v turške lire skoraj povsod. Priporoča pa se menjava v uradnih menjalnicah.

Nakupovanje

Med tradicionalne spominke spadajo različni ročni izdelki, od keramičnih, pletenih, tkalskih in rezbarskih izdelkov, pa vse do srebrnine in bakrenih izdelkov. Izjemno značilna je ciprska keramika, kamor spadajo razni lončeni izdelki, od barvanih vrčkov in krožnikov do drugih darilnih predmetov. Za sladek spomin priporočamo tudi značilen ciprski »Delight«, ki ga lahko poskusite in kupite v različnih trgovinicah po celem otoku. Pogajanje za ceno na Severnem Cipru ni značilno, možno se je pogajati le pri kupovanju spominkov, kjer cena ni označena. Kljub temu ne pričakujte, da bo prodajalec spustil ceno za več kot 20% od začetne pogajalne cene.


Internet

Dostop do interneta je na voljo v vseh turističnih centrih v tako imenovanih Internetnih kavarnah. Cene se razlikujejo, 2 € na uro je neka povprečna cena. Mnoge kavarne ponujajo brezplačen brezžični internet prav tako hoteli in letovišča pogosto ponujajo dostop do interneta za svoje goste.


Elektrika

Električna napetost je 240V. Vtičnice so običajno angleškega stila, zato v večini primerov potrebujete adapter.

Fotografiranje in snemanje

Mesta, kjer ni dovoljeno fotografiranje in snemanje, so navadno jasno označena. Prepovedano je fotografiranje vojaških objektov in letališč. Ko fotografirate domačine je vljudno, da jih prej vprašate, če jih to ne moti.

Zdravstvena oskrba

Priporočamo, da s seboj vzamete zdravila in kozmetiko, ki jih redno uporabljate ter zdravila priporočljiva ob potovanjih. Javne bolnišnice so v mestih Nicosia, Larnaka in Limassol ter so sodobno opremljene. Zasebne bolnišnice nudijo širok nabor storitev, primerna pa je tudi opremljenost ambulant. Oskrba z zdravili ustreza evropskemu standardu.

Ciprska mesta


NIKOZIJA

Nikozija je glavno mesto Cipra, a ne le Severnega, tudi Južnega dela. To je edino mesto na svetu, ki ima v središču mesta mejo, katero lahko prečkate zgolj z osebnim dokumentom. Medtem ko sodobnost v Severnem delu Nikozije še tava v preteklosti in je svet počasen, lenoben in pristen, se takoj, ko prečkate mejo in se znajdete na Južnem Cipru, kot meteor znajdete v kraljestvu kapitalizma.
Pričakajo vas tako McDonald’s kot Starbucks ter nešteto znanih trgovskih znamk, od Bershke, Tailly Weilla, do grškega jogurta in nenazadnje do evra ter precej nižjih cen mobilnih storitev.

KIRENIJA

Kirenija je pristaniško mesto. V gorovju nad njim je grad Svetega Hilariona, iz katerega je razgled na Kirenijski obalni del. Kirenija je majhno mesto, tipično obalno z lokali, manjšimi trgovinami, restavracijami in bari.

POLOTOK KARPAS

Polotok, kjer kraljuje poljedelstvo in pa oslički, ki so zaščiteni in tako živa znamenitost tega dela Cipra. Kakšnih šeststo jih je in se svobodno sprehajajo po cestah, zato prizor, ko šoferji lastnoročno odstranjujejo osličke s ceste, ni redek pojav. Seveda pa jim nihče ne sme storiti kaj hudega! Na polotoku Karpas je zanimivo mestece Dipkarpaz, kjer še vedno živijo tudi Južni Ciprčani, v veliki manjšini sicer, a imajo tudi svojo osnovno šolo, za kakšnih trideset učencev. V turški šoli jih je Severnih Ciprčanov kakih tristo. Seveda je tudi vera tista, ki ločuje, na eni strani mošeja, na drugi pravoslavna cerkev. Kljub temu meščani živijo v miru in složnosti.

Velja si ogledati tudi samostan apostola Andreja z zdravilno vodo, katero si lahko natočite in kdo ve, morda tudi ozdravite. Na polotoku Karpas pa najdete tudi eno najlepših plaž Severnega Cipra – Golden Beach, dva kilometra dolgo peščeno plažo s kristalno čistim morjem.

FAMAGUSTA je področje na vzhodni obali otoka in se ponaša z dolgimi peščenimi plažami s kristalno čistim morjem. Samo mesto Famagusta je bogato z znamenitostmi, med katerimi pritegne največ pozornosti srednjeveško obzidje z Othellovim stolpom, ki naj bi predstavljalo tudi eno izmed osrednjih prizorišč znane Shakespearove tragedije. Pravo umetniško delo so tudi Morska vrata (Porta del Mare), ki so jih naredili po nasvetih Leonarda da Vincija.


Pošlji prijatelju Povpraševanje Rezervacija Splošni pogoji