Povpraševanje

Prijava na e-novice


NOVASOL APARTMAJI


Rezervirate in vplačate v MANIUNILINE


Hoteli in apartmaji


CAVTAT, DUBROVNIK IN ELAFITI, 25.4.

HOTEL: dubrovnik 4 dni - avtobus
ODHOD:CENA:
25.4.-28.4.,IZ NMod od 288 €
25.4.-28.4. IZ NM, REDNA CENAod 288 €
CAVTAT,DUBROVNIK, ŠIPAN - za sladokusce, KOLOČEP IN LOPUD - VABLJENI - Z AVTOBUSNIM PREVOZOM IZ NOVEGA MESTA

CAVTAT IN DUBROVNIK ter Elafitski otoki

DUBROVNIK:


dubrovnik obzidje

Med hojo po romantičnih poteh boste občutili posebno ter nekoliko mistično vzdušje, katerega oddajajo antični kamniti zidovi. Vonj aromatičnih zelišč, belina rjuh, ki se sušijo na soncu med hišami, nenehno klepetanje domačinov na ozkih, prometnih ulicah … To je resnično najboljši način, da spoznate ter občutite mesto. Vsa ta občutja vas popeljejo na nepozabno popotovanje skozi stoletja in labirint dubrovniških mestnih uličic.
Celotno staro mestno jedro je obdano s srednjeveškim obzidjem, ki ustvarja popolno iluzijo dobro zaščitenega naselja iz nekega preteklega časa. V staro mesto vodi več vhodov, ki se nahajajo pod veličastnimi utrdbami, ki so varovala mestna vrata. Če se boste obzidju približali iz smeri sodobnega mestnega centra Dubrovnika, boste v staro mesto vstopili skozi mestna vrata Pile, ki so bila glavni vhod v mesto.

Vrata sta varovali dve utrdbi: Minčeta s severa in Bokar z juga. Utrdba Minčeta velja za eno izmed najlepših utrdb na svetu. To je tudi eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov Dubrovnika, ki ponuja veličasten pogled na celotno mesto. Utrdba Bokar je bila zasnovana za obrambo mesta pred napadi z morja. Danes pa je to prizorišče predstav dubrovniških poletnih iger.

Ko vstopite skozi mestna vrata, boste zagledali lep Onforijev vodnjak, ki je tudi najbolj priljubljeno zbirališče mladih. Najbolj zanimiv in čudovit spomenik na tem delu starega mesta je Frančiškanski samostan, ki je bil zgrajen v poznem obdobju srednjega veka. To je eden izmed najboljših in najbolj harmoničnih primerov gotske in romanske arhitekture v Dubrovniku. Samostanska cerkev je pogostokrat prizorišče različnih koncertov skozi celo leto. In kje najdete drugo najstarejšo sinagogo in tretjo najstarejšo lekarno v Evropi? Oboje najdete v Dubrovniku.

Najbolj znana in priljubljena dubrovniška mestna ulica je ulica Stradun. S svojimi številnimi trgovinicami s spominki, galerijami, kavarnami in restavracijami Stradun ni nikoli miren in tih. Na ulici lahko uživate ob predstavah številnih uličnih zabavljačev.
Na drugem koncu se Stradun konča z ljubkim trgom, obkroženem z nekaj najbolj pomembnimi zgodovinskimi znamenitostmi Dubrovnika. Tukaj se nahajajo mestna katedrala, cerkev svetega Vlaha (Sv. Vlaho je zaščitnik mesta Dubrovnik), palačo Sponza (mestni arhiv), Knežji dvorec, zvonike in Orlandov steber. Vsi ti lepi spomeniki so najboljši primeri pozne srednjeveške in zgodnje renesančne arhitekture.
Dubrovnik vas bo presenetil z labirintom ozkih mestnih uličic, kjer lahko raziščete še druge znamenitosti. Tu so številni muzeji in galerije, kjer lahko uživate ob najboljših razstavah zgodovinske in sodobne umetnosti.
Ljubitelji upodabljajoče umetnosti bodo gotovo obiskali katero od številnih galerij. Najbolj znana je Dubrovniška umetnostna galerija, kot muzej moderne in sodobne umetnosti, ki je gostila tudi grafike slavnega Pabla Picassa.

Višek kulturnega dogajanja predstavljata vsakoletni festival Dubrovniške poletne igre, ki velja za najstarejši in najbolj ugleden hrvaški festival. Nekaj posebnega je na prostem, med starodavnim obzidjem v najlepših delih mesta spremljati gledališke, glasbene in baletne predstave.
Med sprehodom po mestu se prepustite ritmu njegovega življenja. Naužijte se pristnega vzdušja in opazujte dinamično vsakodnevno mestno življenje. Ko boste utrujeni in lačni, dobesedno sledite svojemu nosu. Po ozkih mestnih uličicah se iz številnih restavracij in gostiln širijo omamne arome okusne mediteranske kuhinje, ki vas vabijo, da si vzamete nekaj odmora in poskusite lokalne specialitete.
Staro mesto ponoči ne izgubi svoje živahnosti. Številne glasbene in gledališke predstave, ki se izvajajo na mestnem trgu in na drugih številnih mestnih prizoriščih, ohranjajo dinamiko mestnega življenja tudi dolgo po sončnem zahodu.
Dubrovniško pristanišče je zaščiteno s številnimi otoki, grebeni in skalami. Le-ti varujejo dubrovniško obalo že skozi celotno zgodovino, varovali pa so že premožno in uspešno dubrovniško republiko, tako pred pirati kot tudi pred močnimi mediteranskimi vetrovi.
Njihova zaščitniška funkcija je bila prepoznavna vse do današnjega dne, danes pa so otoki v prvi vrsti znani predvsem po čudovitih plažah, kulturni dediščini in mirnem okolju. Otoki dubrovniškega arhipelaga so odlična destinacija za kratke izlete v času vašega bivanja v Dubrovniku. Večina otokov je z rednimi ladijskimi linijami zelo dobro povezana z Dubrovnikom.

Večina grebenov, skal in otokov pred Dubrovnikom je del priljubljenih in čudovitih Elafitskih otokov. Sestavlja jih pet otokov in nešteto otočkov, skal in grebenov. Koločep, Lopud in Šipan so naseljeni otoki. Otočka Jakljan in Olip nimata stalnih prebivalcev. Ta otoška skupina je bila prepoznana in opisana že v antičnih časih, ko so jo poimenovali po jelenih, ki so jih včasih naseljevali (Elaphos po grško pomeni jelen).


Šipan je največji in najbolj naseljen otok v skupini Elafitskih otokov. Največji naselji sta Šipanska Luka in Suđurađ, ki ju ločuje veliko polje. Poleg prelepih plaž in mirnega okolja, zaradi česar je Šipan odlična destinacija za izlet, ima otok tudi bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Tu so številne renesančne poletne hiše, utrdbe, cerkve in kapele. Šipanski domačini pa so znani po svoji gostoljubnosti, saj se ne bodo obotavljali pri ponudi svojih storitev, okusnih jedi in odličnih vin šipanskih vinogradov.


Lopud je med Elafitskimi otoki najbolj obetaven otok. Iz Dubrovnika vas bo čoln popeljal do naselja, ki nosi isto ime, Lopud. Tam lahko najdete namestitev v eni izmed mnogih zasebnih apartmajev ali pa se namestite v enega izmed treh dostopnih hotelov. Lopud ni znan le po svoji čudoviti peščeni plaži Šunj, temveč tudi po svoji bogati zgodovinski dediščini. Po osvežitvi v kristalno modrem morju, si lahko ogledate številne srednjeveške cerkve, poletne hiške, obrambne stolpe in obzidje. Lahko pa si ogledate in občudujete tudi dragoceno umetniško zbirko v Frančiškanskem samostanu iz 15. stoletja.


Koločep je najmanjši med Elafitskimi otoki, je pa najbližje Dubrovniku in najbolj pogosto obiskan. Ker ga prerašča bogata vegetacija borovcev, oljk in citrusov, je pogosto poimenovan kot zeleni otok. Dve njegovi vasi sta medsebojno povezani z ovinkasto potjo, katero obdajajo številni ostanki antične in srednjeveške arhitekture. Prelepe plaže in ogromen park pa omogočata, da je Koločep tudi ljubka destinacija za kratko poletno osvežitev in miren pobeg od dubrovniške množice.


dubrovnik

BOGATA IN PESTRA ZGODOVINA DUBROVNIKA
Začetki Dubrovnika segajo v prvo polovico 7. stoletja, ko so se na skalnatem polotočku Lausu, ki se je kasneje preimenoval v Ragusium, začeli naseljevati ljudje, predvsem Iliri, iz bližnjega Epidauruma, današnjega Cavtata, ko so bežali pred napadalci. Mesto na polotočku je bilo naravno zaščiteno s samo geografsko lego, saj je bilo od kopnega ločeno z ozkim morskim kanalom, proti morski gladini pa je bilo zaščiteno z nedostopnimi soteskami.
Na nasprotni strani morskega kanala pa so se naseljevali Slovani, večinoma Hrvati, in tu se je razvilo naselje Dubrovnik. Ime Dubrovnik je naselje dobilo po hrastovih gozdovih, ki se še danes imenujejo dubrave.
V 10. in 11. stoletju je morska ožina med naseljema zaradi nanosa postajala vse bolj plitka. Tako je bil nekdanji polotoček Laus ob koncu 11. stoletja združen s kopnim in nekdanja morska ožina je postala današnji Stradun. V 12. stoletju sta bili naselji dokončno združeni, utrjeni z istimi okopi in novo nastalo mesto so poimenovali Dubrovnik.
V tem času je bilo zgrajeno prvo obzidje mesta, da bi ga varovalo pred vdori Arabcev, Benečanov, Makedoncev, Srbov in drugih ljudstev. V Dubrovniku sta bila že od vsega začetka zelo razvita pomorstvo in trgovina, ki sta veliko pripomogla k svetovljanstvu tega mesta...

Dubrovnik je bil svobodna plemiška republika z lastno ustavo, z lastno upravo, s knezom na čelu in je šest stoletij priznaval le formalno oblast najmočnejšega soseda (do leta 1205 Bizanta, od 1205 do 1358 beneške republike, nato do 1526 hrvatsko-ogrskih vladarjev, od 1526 do 1808 turškega sultana), zato pa je imel pravico svobodnega trgovanja s temi deželami. V svoji zgodovini se je Dubrovniška republika rešila močnih osvajalcev s pomočjo visoke diplomacije in velike državniške modrosti. Silovite in zastrašujoče napadalce je umirila z obilico daril v srebru in zlatu.
Leta 1808 so Francozi pod vodstvom Napoleona ukinili Dubrovniško republiko, leta 1815 pa je na dunajskem kongresu pripadla Avstriji, kasnejši Avstro-Ogrski. Tako se je dokončno končala samostojnost Dubrovniške republike, ki je svoj največji razcvet doživela v 15. in 16. stoletju.
Dubrovnik je bil pod avstrijsko vladavino vse do konca 1. svetovne vojne (leta 1918), ko je Avstro-Ogrska razpadla. Potem je postal del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki je leta 1929 postala Kraljevina Jugoslavija. V tem času so zaradi velike revščine prebivalci Dubrovnika masovno odhajali v ekonomsko emigracijo na vse strani sveta. Razvoj mesta se je čisto ustavil, v okoliških vaseh pa sta prevladovali revščina in nerazvitost (vasi so bile brez cest, brez vode, brez električne energije in večina tudi brez šol).
Po 2. svetovni vojni (leta 1945) je postal Dubrovnik del socialistične republike Hrvaške in s tem posredno tudi SFR Jugoslavije in v kratkem času mu je uspelo ustaviti proces propadanja. Prišel je na vrh hrvaškega turizma in odprl vrata vsem ljudstvom sveta. V sedemdesetih in osemdesetih letih je bil na vrhuncu svojega razvoja, bil je mesto pospešenega življenjskega ritma, mediteransko vesel, poln kulturnih znamenitosti.
Leta 1991 je postala Hrvaška samostojna država in takrat je Dubrovnik za kratek čas zopet izgubil svojo svobodo, saj ga je napadla srbsko-črnogorska vojska. Prebivalstvo se je umikalo iz mesta, ki ga je vojska želela popolnoma uničiti. 20. oktobra 1992 je jugoslovanska vojska zapustila zadnje zasedeno ozemlje v okolici Dubrovnika in meje republike Hrvaške so se zopet vrnile tja, kjer so bile že desetletja.
Dubrovnik ni podlegel času in objemu nasilne zgodovine. Ostal je trden in veličasten. Dubrovnik je zvezda iz naslovnic prestižnih svetovnih revij, je na samem vrhu lestvice svetovno najlepših mest. V Dubrovnik se, kot k neusahljivemu viru navdiha, iz leta v leto stekajo umetniki z vsega sveta, člani kraljevskih družin in svetovni zvezdniki.

Na milijone turistov se zgrinja v Dubrovnik
“Tisti, ki iščejo raj na zemlji, naj pridejo v Dubrovnik”, je zapisal George Bernard Shaw, očaran z mestom, katerega nedotaknjeno mestno obzidje, ki je danes pod zaščito UNESCA, v neprekinjenem nizu, dolgem celih 1940 metrov, obdaja mesto, ki doma in v svetu utemeljeno nosi titulo „Biser Jadrana“.

-z avtobusom iz Novega mesta in okolice

Zadnji naseljeni otoki v Dalmaciji, rodovitna in zapuščena polja, kamnite hiše, dvorci dubrovniških knezov in gospode, oljke, palme in platane, dišeče trave, rožiči, sinje modro morje in intenzivne barve, najlepša plaža Šunj na Lopudu, modra jama na Koločepu, Ston na vratih Elafitov, največje obzidje in najstarejše soline,  ...

ELAFITSKI OTOKI:

elafiti napis


1.dan (sobota, 25.4.):

Odhod iz Novega mesta v zgodnjih jutranjih urah in vožnja z vmesnimi postanki do mesteca CAVTAT. Največje mestece v Konavlah se nahaja na skrajnem jugu jadranske obale, 20 km južno od Dubrovnika, na pobočjih polotokov Rat in Sustjepan, ki razkrivata zeleno oazo, ki je ostala nedotaknjena stoletja. Mestece je predvsem privlačno zaradi svojega zelo slikovitega položaja na polotoku z zalivčki na obeh straneh, z lepimi plažami, bujnim sredozemskim rastlinstvom in prijetnim podnebjem. Današnji Cavtat je bil razvit na ruševinah starega Epidaurusa, predhodnika Dubrovnika. Ogled mestnih znamenitosti z lokalnim vodnikom in nekaj prostega časa. Vožnja do hotela (predvidoma v Dubrovniku) in večerja. Po večerji sledi še druženje.


dubrovnik


-2.dan (nedelja, 26.4.): 

Po zajtrku se bomo odpravili na potep po enem najlepših biserov Mediterana – v mesto DUBROVNIK, voden ogled z lokalnim vodnikom. Ustavili se bomo v luki GRUŽ, od koder se lahko sprehodimo do starega mestnega jedra in si privoščimo kavico na Stradunu ali pa si vzamemo nekaj več časa za sprehod po starem mestnem obzidju. Lahko pa se odpravimo  do polotoka LAPAD in uživamo v miru čudovitih zalivčkov in kristalno čistega morja.
Prosto za samostojno preživljanje časa v mestu iz kamnitih kock.


-3.dan (ponedeljek, 27.4.):

Po zajtrku se po želji in seveda, če bo vreme dopuščalo, za doplačilo z ladjico odpravimo na izlet na Elafitske otoke. 

Največji otok v skupini Elafitskih otokov je ŠIPAN, 17 km severozahodno od Dubrovnika. Najvišji vrh "Velji vrh" meri 243 m. Posebno mesto na otoku zavzema turizem. Obrobni, potopljeni deli doline tvorijo Šipansko luko, na jugovzhodu pa zaliv "Suč‘urač‘". Pod današnjim imenom se otok prvič omenja leta 1371. V Šipanski luki so odkriti ostanki rimske vile, pa tudi iz srednjega veka obstaja več arhitekturnih spomenikov, tudi ruševine manjšega gradu. Tu boste odkrili tisto pravo Hrvaško, brez vplivov masovnega turizma. Po želji sprehod na razgledni vrh ter mimo šipanskih polj v mesto Suđurac, kjer se ustavimo pri dvorcu Skočibuha. Na poti se ustavimo tudi v otoški oljarni in mlinu, kjer meljejo rožiče v “otoško čokolado” v prahu. 
na ladjici nam bodo pripravili tudi okusno kosilo.
V Šipanski luki je še vedno navada, da pridejo domačini ob nedeljah pospremit in pozdravit zadnjo odhajajočo ladjo. Nedaleč stran se še vedno sušijo in popravljajo ribiške mreže, ki so jih domači ribiči vrgli v morje. Na poti iz luke do kakšnih tristo metrov oddaljenega, danes sodobno preurejenega hotela, promenada visokih palm, ki so jih nekoč domači pomorci prinesli s številnih morij sveta in preko 400 let stare platane. Kamnite hiše, veliki dvorec in mlinsko kolo, ki priča, da je bil na območju hotela nekoč mlin za predelavo oljk. Nekoč jih je bilo tod menda največ na svetu. Na vratih hotela prijazno osebje, iz kuhinje diši po okusnih dobrotah. Prekrasna terasa s pogledom na čisto morje ....

Po želji sprehod na najvišji vrh, kjer imamo Elafite z otoki Koločep, Lopud in Jaklan na dlani in jih vidimo iz ptičje perspektive kot jelena v skoku (Elafatos – jelen). Knežev dvor, cerkvice, zapuščene kamnite hiške, naletimo na domačina, ki nam ponuja oljčno olje, sir…Tu smo pred leti vsako jutro srečevali našega priznanega slikarja Jožeta Cjuho, ki se je iz svojega ateljeja in počitniške hišice odpravljal na plavanje. Žal ga ni več med nami, njegovo sled pa je zaznati na slikah, ki visijo v hotelu, Markovi konobi, in v prenekaterem šipanskem domu..
Za razliko od ostalih jadranskih otokov je na Šipanu, kot tudi na ostalih Elafitskih otokih zemlja rodovitna, vendar je nima kdo obdelovati. Zapuščeni vinogradi, oljčni nasadi, rožiči in cerkvice na vsakem koraku. Bližina Dubrovnika, blaga klima, lepa narava, je dubrovniške kneze in gospodo iz časa njihove republike prepričala, da so si tu ustvarili svoje letne rezidence, ki so v zadnjem času v večini spremenile svoj namen, dobile kakšne bogate lastnike ali se spremenile v turistično atrakcijo. Tako je tudi na Lopudu, ki ima eno najlepših plaž daleč naokoli in na Kalamoti oz. Koločepu, ki je najbližji Dubrovniku in najjužneje poseljen otok.

Popoldne povratek na kopno, vožnja do hotela, večerja in po želji druženje na obali.


- 4.dan (torek, 28.4.)

Po zajtrku odjava iz hotela in vožnja do STONA, kamnitega mesteca z drugim največjim obzidjem in najstarejšimi naravnimi solinami, nekateri ga imenujejo mestece belega zlata Dalmacije. Kratek sperhod po mestu do solin in nekaj prostega časa za ogled in kavico ali pa vzpon na obzidje.
Na povratku se bomo ustavili v dolini Neretve in po želji kupili kakšen dar narave za darilo domačim. Prihod domov v poznih večernih urah.

 S ston superska

288 € - cena na osebo za zgodnje prijavo 
314 € – cena na osebo 35-44 potnikov
333 € - 
cena na osebo 30-34 potnikov


CENA VKLJUČUJE: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom iz Novega mesta, ogled Dubrovnika z lokalnim vodnikom, spremstvo in aperitiv, namestitev v hotelu 3* in 3 x polpenzion (zajtrk in večerja), pijačo dobrodošlice ob druženju, osnovno nezgodno zavarovanje ter DDV ter stroške prijave.


DOPLAČILA: turistična pristojbina 1 € na osebo na dan. Enoposteljna soba 15 € na noč, vožnja z ladjico na najužnejše otoke Dalmacije: Šipan, Lopud in Koločep s kosilom ali degustacijo domačih proizvodov na Šipanu.Pošlji prijatelju Povpraševanje Rezervacija Splošni pogoji