IZBRANO ZA VAS


SKI OPENING DOLOMITI
Povpraševanje

Prijava na e-novice


NOVASOL APARTMAJI


Rezervirate in vplačate v MANIUNILINE


Hoteli in apartmaji


ARMENIJA, GRUZIJA IN SVANETI

HOTEL: PO PROGRAMU 16 dni - LETALO
ODHOD:CENA:
18.8.-28.8.,11 DNIod 1249 €
PODALJŠANJE 5 DNI SVANETIod 360 €
ZAGOTOVLJEN IZLET - GRUZIJA, ARMENIJA, SVANETI

Gruzija in Armenija, aktivno potovanje na meji med Evropo in Azijo
Termin; 18.- 28. Julij 2018, podaljšek v Svaneti do 2. avgusta 2018.

ARMENIJA 5   ARMENIJA 4

1. dan: Slovenija - Tbilisi
 
Let iz Ljubljane z vmesnim prestopanjem v gruzijsko prestolnico Tbilisi. Predviden je jutranji pristanek v Gruziji, to je že 2. dan.  
 
2. dan: Vinorodno območje Kahketi

Po prihodu v Gruzijo zgodaj zjutraj se vkrcamo na avtobus in z lokalnim vodnikom zapeljemo v vinorodno pokrajino Kakheti, kjer pridelajo okoli 60% gruzijskih vin. Upajmo, da ujamemo sijajen sončni vzhod sredi te pokrajine. Zajtrk. Nadaljujemo do enega najlepših mest pokrajine Kakheti, Sighnaghi. Mesto je polno zgodovinskih in kulturnih spomenikov. V ozadju se bohotijo mogočne gore Kavkaza. Obiščemo pravoslavni samostanski kompleks Bodbe, ki je bil prvotno zgrajen že v 9. stoletju. Potem obiščemo kmečko hišo z vinsko kletjo in se seznanimo s tradicionalno proizvodnjo vina, sledi degustacija vin. Za večerjo nam pripravijo šašlik. Ob večerji nas bo spremljalo polifonično petje, ki ga izvajajo pevci v narodnih nošah. Zapeljemo se v Telavi, kjer prenočimo.

3. dan: Telavi - Tbilisi - Dilijan - Sevenavank - jezero Sevan Noratus

Zapustimo Gruzijo in se odpravimo v Armenijo. Postanek naredimo v Dilijana in se sprehodimo po starem mestnem jedru Dilijana, po najbolj znameniti ulici Sharamberyan. Nadaljujemo do jezera Sevan in si ogledamo samostan Sevanavank, ki je bil zgrajen že v 9. stoletju. Obiščemo še Noratus, ki je najbolj znan po svojem pokopališču, ki vključuje več kot 800 kamnitih križev, izrezljanih med 9. in 17. stoletjem. Nočitev ob jezeru Sevan.
 

4. dan: Jezero Sevan –Garni – Geghard - Erevan
 
Potovanje po Armeniji nadaljujemo do slikovitega templja Garni iz helenističnega obdobja. Na poti se ustavimo, da vam pokažemo vulkansko steklo – obsidian. Odpravimo se v sotesko reke Azat, kjer stoji samostan Geghard. Prav tako se sprehodimo ob lepih bazaltnih stebrih. Nadaljujemo do domačinov, kjer imamo priložnost videti in sodelovati pri pripravi armenskega nacionalnega kruha "lavash" v podzemni peči, imenovani "tonir". Dan končamo v čudoviti armenski prestolnici Erevan. Zapeljemo se do spomenika, ki je posvečen armenskemu genocidu. Po potrebi bomo poskrbeli tudi za slovensko drevo, ki ga je posadil naš nekdanji predsednik dr. Danilo Türk. Ustavimo se še pri spomeniku »Mati Armenije«. Po večerji po želji doživimo še nočni utrip Erevana.

 

5. dan: Erevan Khor Virap - Echmiadzin - degustacija vin – Gyumri
 
Odpravimo se v rodovitno araratsko dolino do samostana Khor Virap, z biblijsko goro Ararat v ozadju. Tukaj je bil zaprt Gregor Iluminator, zavetnik in prvi poglavar armenske apostolske cerkve. V Echmiadzinu, armenskem Jeruzalemu, si ogledamo glavno katedralo. Tukaj je tudi sedež katolikosa, semenišče, biblioteka… Popoldne se odpravimo do vinoteke, kjer spoznamo in degustiramo armenska vina. Tukaj zorijo tudi brendi (armenski konjak). Dan končamo v Gyumriju, ki ga je močno poškodoval potres leta 1988. Center mesta je lepo urejen.

 

6. dan: Gyumri  - Vardzia –- Akhaltsikhe
 
Zjutraj se lahko sprehodimo po tržnici, potem pa nadaljujemo do meje z Gruzijo. Najprej si ogledamo Vardzio, v skalo vklesano mesto, ki je eden od najpomembnejših in najbolj impresivnih zgodovinskih spomenikov Gruzije, imenovan tudi Kapadokija Gruzije. Danes živi v jamah zopet nekaj menihov. Ogledamo si znamenite stenske poslikave in portret kraljice Tamar. Povzpnemo se še od ene od najstarejših utrdb Gruzije, Khertvisi. Za konec dneva si ogledamo še grad Rabati v mestu Akhaltsikhe. Privoščimo si še večerjo na gradu, tako da počakamo noč in naredimo še nekaj nočnih posnetkov utrdbe.

 

7. dan: Akhaltsikhe– Borjomi –- Uplistsikhe - Mtskheta
 
Današnji dan bo zopet bolj aktiven. Zapeljemo se v Borjomi, kjer degustiramo mineralno vodo, ki je topla, vsebuje malo žvepla in je zelo zdravilna. Mineralna voda je najpomembnejši izvozni artikel Gruzije. Odpravimo se peš do bazena z naravno toplo vodo, kjer se lahko namakamo. Ne pozabite kopalk in brisače! Izlet nam bo vzel dobre 3 ure. Potem se odpravimo do starodavnega mesta Uplistsikhe, ki vsebuje različne zgradbe in strukture iz zgodnje železne dobe do poznega srednjega veka, sobivanje poganske in krščanske arhitekture in vplive različnih stilov iz Anatolije in Irana. Dan Končamo v Mtskheti, enem od najstarejših mest države Gruzije. Mtskheta je bila v 3. stoletju pred Kristusom prestolnica prvega gruzijskega kraljestva Iberije v 5. stoletju.
 

8. dan: Visoki Kavkaz, Ananuri – Gudauri – hrib Elias
 
Najprej se odpravimo do samostana Jvari, ki leži nad sotočjem rek Mtkvari in Aragvi. Nadaljujemo do grajskega kompleksa Ananuri ob reki Aragvi. Nadaljujemo po gruzijski vojaški cesti. Ustavimo se pri spomeniku gruzijsko-ruskega prijateljstva in že smo na prelazu Jvari, skoraj na 2400 metrih nadmorske višine. Ogledamo si naravne mineralne vrelce, potem pa prispemo v gorsko vasico Stepantsmindo. Popoldne se odpravimo na 2 urni pohod na hrib Elias in nazaj pod mogočno goro Shani. Na drugi strani bomo občudovali znamenito cerkev svete trojice in upajmo, da ozremo tudi več kot 5000 visoko goro Kazbegi, oz. po gruzijsko goro Mqinvartsveri – ledeni vrh.

 

9. dan: Stepantsminda - Gareti - Mtskheta – Tbilisi
 
Odpravimo se na 3 – 4 urni pohod do znamenite cerkvice svete trojice nad Gergetijem z mogočnim Ledenim vrhom v ozadju. Naredimo lepo krožno pot, če ne želite hoditi, lahko za vas organiziramo transfer do cerkvice. Potem se odpravimo nazaj v Tbilisi. Na poti se ustavimo še v Gudauriju. Obiščemo še Mtskheto, in si gledamo katedralo Svetitskhoveli. Končamo v Tbilisiju, se zapeljemo do glavne katedrale gruzijske pravoslavne cerkve svete Trojice, ki je med najvišjimi cerkvami na svetu. Zvečer lahko doživimo še večerni utrip Tbilisija.
 

10. dan: V Tbilisiju si ogledamo glavne znamenitosti mesta ob reki Mtkvari, ki je najdaljša reka Zakavkazja. Z gondolo se zapeljemo do trdnjave Narikala in kipa Matere Gruzije, od koder se razprostira čudovit razgled nad mestom. Nato pa se spustimo v azerbajdžansko četrt, kjer je muslimanski del mesta. Sprehodimo se v kanjon s slapom in začutimo tople in žveplene vrelce. Sprehodimo se čez most miru in nadaljujemo spoznavanje mesta po starem mestnem jedru, vse do Trga svobode, kjer se je odvijala leta 2003 žametna revolucija. Prosto popoldne. Po večerji se sprehodimo še po mestu in uživamo v razsvetljenem mostu miru, ki ga krasi 10.000 led diod. Ni nočitve, za tiste, ki imamo podaljšek potovanja v Svaneti, je nočitev. Zapeljemo se na letališče in poslovimo od voznika in vodnika. Sledi nočni let, to je že 11. dan.

 

11. dan. Let domov ali podaljšek v Svaneti
 

Prihod na bližnje letališče in transfer do Ljubljane. Možen je podaljšek potovanja v Svaneti. Zapeljemo se do Mestie, ki je glavno regionalno središče Zgornjega Svanetija. Svaneti je zgodovinska pokrajina v severozahodnem delu Gruzije. Tukaj živijo Svanetijci  - etnična podskupina Gruzijcev. Pokrajina je obdana s 3.000 - 5.000 metrov visokimi vrhovi, predvsem bomo prišli na svoj račun ljubitelji neokrnjene narave in mogočnih gora.

 

12. dan: :(tura z jeepi in pohod) Mestia – Koruldi jezera - Mestia
 
S terenskimi vozili se zapeljemo do očes Svanetija, jezer Koruldi. Tukaj uživamo v panoramskih razgledih na čudovite vrhove Kavkaza. Jezera se nahajajo v objemu štiritisočakov. Lahko se odpravimo še kakšnih 500 višinskih metrov višje, da se naužijemo čudovitih barv gora in okolice.

 

13. dan: Ushguli – Škara
S terenskimi vozili se odpravimo na čelo soteske Enguri, proti najvišje ležeči vasi Svanetije – Ushguli, ki nas navduši  svojo lego in srednjeveškimi stolpi. Po želji se odpravimo proti ledeniku Škara, ki leži pod najvišjo goro Gruzije.

 

14. dan: slap pod Ušbo
Iz Mestie se z džipi zapeljemo do vasi Mazeri in naprej proti zatrepu doline. Od tod se odpravimo proti slapu Ušba, hoje v obe smeri je za okoli 4 - 5 ur. Prečimo kakšen potok in se srečamo z gruzijskimi graničarji. Popoldne sledi povratek v Mestio. Odpravimo se v kakšno restavracijo, da doživimo polifonično petje Svanetijcev.
 

15. dan: Mestia – Tbilisi
 
Zapustimo Svanetijo in se ustavimo pri mogočnem jezu na reki Enguri, ki je med najvišjimi na svetu. Na drugi strani jezu je že Abhazija, zaradi spora med Gruzijo in Abhazijo hidroelektrarna ne obratuje s polno močjo. Proti večeru prispemo v Tbilisi, kjer imamo zaključno večerjo. Ni nočitve. Transfer na letališče in let proti domu.

 

16. dan. Let domov

 
Pristanemo na Brniku in končamo skupno pot.
 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi osnovnega 11. dnevnega programa je 1249 €:

• leti Ljubljana – Tbilisi –Ljubljana v ekonomskem razredu, 
• transferji skladno s programom,
• hotelske nastanitve 3* in gostišča v Svanetiju in Kazbegiju;

• angleško govoreči vodnik;
• vse izlete in vstopnine skladno s programom;
• polpenzion, zajtrki in večerje,
• slovensko vodenje, organizacijo potovanja

 

Cena ne vključuje:

• napitnin za vodnike in voznike;
• stroškov osebne narave;

 

Možna doplačila:
• Zavarovanje rizika odpovedi v vrednosti 5 % aranžmaja;
• zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, 22,48 €;
• enoposteljno soba 250 €.
podaljšanje potovanja v Svaneti, dodatne nastanitve, zajtrki in večerje, izleti z jeepi, vodenje lokalno in slovensko 360 €.

 

Pridružujemo si pravico do spremenjenega reda ogledov in krajev prenočišč.
Splošni pogoji organizatorja potovanja so sestavni del programa.
 
Cena je preračunana na dan 3. oktober 2017, 10.aprila še veljajo objavljene cene.

 

Velikost skupine 15– 20 potnikov. V primeru manjše skupine, 10 – 14 potnikov je cena osnovnega potovanja višja za 120 € na osebo. Minimalno število potnikov za podaljšek potovanja v Svaneti je 8 potnikov.

 

Termin: lahko ga glede na lete spremenimo za ± 1 dan, vsebina bo ostala nespremenjena.
 
* Dovoljujemo si, da letimo iz Ljubljane, Benetk ali Dunaja! Pošlji prijatelju Povpraševanje Rezervacija Splošni pogoji